söndag 14 februari 2010

Att kommunicera tro i en sekulär tid

Kyrkpressen firade sin 40 års-jubileumsfest i Trefaldighetskyrkan i Vasa i går. Festtal hölls i form av ett samtal mellan tidningen Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund och ärkebiskop emeritus John Vikström. Temat var “Att kommunicera tro i en sekulär tid”. Vikström tog fram att vi lever konstiga tider i Finland då kurvorna angående kyrkans aktiviteter visar både neråt och uppåt. Kurvorna visar fortfarande neråt vad gäller till exempel avskrivning av medlemskap men å andra sidan uppåt vad gäller andligheten och vissa aktiviteter inom kyrkan (till exempel musikbetonade Gudstjänster och diakoni).

Enligt Sandlund är sekulariseringen i övriga nordiska länderna gått betydligt längre än i Finland. Som exempel tog hon antalet konfirmander årligen: i Finland är siffran över 90 % av kyrkans medlemmar medan i Sverige samma siffra är bara 40 %. Emellertid påpekade Vikström att situationen i Finland utvecklar åt samma håll och för att stoppa den negativa trenden behövs krishantering eller åtminstone krismedvetande. Det är viktigt att undersöka vad händer i de församlingar där siffrorna visar uppåt. Vad görs rätt i dem?

Sandlund svarade att åtminstone i Sverige verkar Jesus Kristus vara i budskapets och Gudtjänstens kärna i framgångsförsamlingar.

Båda var eniga om att någonting måste göras för att öka kyrkans trovärdighet. Som läkemedel erbjöd de lärdomar av tidigkristna församlingar eftersom situationen då kan jämföras med dagens. Här hänvisades det till budskapets tydlighet och respekt för alla människor, inte bara för kristna.

Det som var intressant att Vikström talade långt om viktigheten av personliga äkta vittnesbörd och personlig erfarenhet som har ansetts vanligen vara kännetecken för väckelserörelser. Lärdomar måste göras och riktas direkt åt folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar